1. februar signerte restauranteierne Eva-Linda og Espen Ramnestedt avtale med Kræmer Eiendom AS om etablering av Smak på Kræmer Brygge, der et nytt og spennende konsept inngår i planene. Eiendomsutvikleren er svært begeistret etter å ha fått Smak med på laget.
– Dette er en stor milepæl i arbeidet med å etablere en pulserende bydel på bryggekanten, uttaler Petter Daae, som er administrerende direktør i Kræmer Eiendom AS.
– Smak er definitivt en aktør vi lenge har ønsket oss et tettere samarbeid med, bekrefter han.
Etter lengre tids samtaler om formaliteter rundt plassering og utforming av restaurantlokalene på Kræmer Brygge, signerte eiendomsutvikleren i begynnelsen av februar en avtale med restauranteierne.
Det er en behagelig atmosfære, de to på kjøkkenet jobber konsentrert og stille mens sommelieren er av den mer snakkesalige typen. Sånn skal det jo også være, når kunnskapen om mat og vin skal formidles.
— Restaurantanmeldelse Mathias Steinbru: Tromsøs flotteste matopplevelse
Gründerne av Smak startet suksessbedriften sin i 2010, og etter flere års drift i Bodø flyttet de i 2015 restauranten sin til Tromsø. Siden da har paret bygd opp et restaurantkonsept som vekker interesse langt utover bygrensene, og som mange anser som Tromsøs beste restaurant.
Selv da pandemien slo inn for fullt i 2020, gikk restauranten veldig bra. – Vi har vært fullbooket stort sett hele tiden, forteller Eva-Linda Ramnestedt.
Gjennom avtalen om etablering på Kræmer Brygge, viderefører hun og ektemannen nå livsverket i nye og moderne lokaler. Samtidig tar de steget videre og etablerer et nytt konsept som vil bli sidestilt med det etablerte Smak-konseptet.
Ramnesstedt omtaler Smak som «babyen» deres – og nå får Smak en lillesøster. Ved siden av den daglige restaurantdriften, jobber ekteparet med et helt nytt konsept, i form av et folkelig mat- og vinhus. Paret har lenge vært på utkikk etter lokaler som egner seg for videreutvikling av restaurantkonseptet de tilbyr.
– Når vi fikk henvendelsen fra Kræmer Eiendom med tilbud om et samarbeid, var det som «ment to be», sier Smak-gründeren engasjert.
Det nye restaurantkonseptet blir en mer folkelig utgave av eksklusive Smak. – Du vil få vanvittig god mat, men til en pris som folk flest har råd til, forteller hun videre.
– Vi vil tilby et alternativt konsept til Smak hvor du kan nyte en god middag og en god flaske vin, og der du faktisk har råd til det et par ganger i uka, supplerer Espen Ramnestedt. – Det har vi selv sett behovet for. Sånne restauranttilbud finner du ikke mange av i Tromsø i dag, mener ekteparet.
At restauranten får en flott beliggenhet på bryggekanten, er et pluss, men var ikke nødvendigvis avgjørende for beslutningen om å etablere seg på Kræmer Brygge.
– Tilbyr man et unikt konsept, så finner folk veien til oss uansett, mener Smak-gründerne.
Det nye konseptet de jobber med vil få mer preg av et mat- og vinhus – det man på fransk ville kalt et brasserie – et sted hvor du ikke nødvendigvis trenger å spise, men hvor du kan nyte et glass vin og samtidig kose deg på bryggekanten. Med beliggenhet ved det som skal bli en innbydende kanal og etter hvert yrende liv på Kræmer Brygge, har restauranteierne store forventninger til den videre driften. To ulike restaurantkonsepter side om side utgjør en ny æra for livsverket deres, og de legger ikke skjul på at de begge er spente på veien videre.
Om det gjelder Smak eller det nye konseptet, så har ekteparet Ramnestedt en egen ideologi bak restaurantdriften som de holder fast ved. Oppskriftene de følger er ofte inspirert av gründernes egen barndom, og i tillegg til å lage alt fra bunnen av bruker de lokale og sesongbaserte råvarer.
Restauranteierne serverer lokalmat basert på sesongens, kortreiste råvarer. Kalvekjøttet kommer fra Alf Utby på Moen i Målselv. Rekene – levert av Lyngen Reker – toppes gjerne med kråkebolle fra Tromsø-baserte Ecofang i en gyllen og sprø krustade. I andre retter bruker de fisk fra Dragøy, østerssopp fra den nyoppstartede produsenten Tromsopp i Tønsvika, og gulrøtter og poteter fra Nordvoll Økologiske Gård. I tillegg bruker de lam fra Heggelund Gård og Jacobsen på Berg. I sesong får Smak nesten alle grønnsaker fra små nisjegårder i området, blant annet Jacobsen på Berg og Nordvoll.
Det sier seg selv at det nye restauranttilbudet på Kræmer vil gi positive ringvirkninger for lokale leverandører av råvarer. Samtidig er det nettopp disse råvarene som bidrar til at Smak kan tilby matopplevelser av de sjeldne. Etter et restaurantbesøk bestående av 18 retter med vinpakke, har gjester omtalt restaurantbesøket hos Smak som en «ekstrem estetisk opplevelse». Det forklarer kanskje hvorfor du bør booke bord lang tid i forveien, dersom du planlegger et restaurantbesøk hos Smak.
Noe av det beste i verden kommer tilfeldig, gjerne ved et uhell, men måltidet på Smak er ikke laget på flaks eller uflaks. Det er kunnskap og arbeid som ligger bak, og det er imponerende hva det lille laget produserer og presenterer.
— Restaurantanmeldelse Mathias Steinbru: Tromsøs flotteste matopplevelse
Paret er lite opptatt av omtalene de får, selv om de selvsagt blir smigret. Det er fint å få en bekreftelse på jobben de gjør og at gjestene som finner veien til restauranten deres setter pris på konseptet deres.
Like viktig er det at de selv skal ha det bra i livet. Konseptet de bygger videre på skal være fundamentert i en fin og hyggelig arbeidsplass, hvor både de og deres medarbeidere skal trives og videreutvikle seg.
– Vi er privilegerte som får holde på med det vi brenner for, forteller Eva-Linda ivrig. – Vi har en fantastisk jobb! Paret legger ikke skjul på at det er et ambisiøst prosjekt og at det ligger en stor motivasjon i å bygge videre på det felles livsverket deres.
– Samtidig skal vi jo også ha et liv utenfor, påpeker hun. Gründerparet har nylig tatt et valg om å bosette seg på Kræmer Brygge, og de gleder seg til å få terrasse med utsikt mot sjøen. Det er heller ingen ulempe at de får jobb og hjem nærmest vegg i vegg. Ved årsskiftet står både innflytting i ny leilighet og i nye restaurantlokaler i bydelen på trappene. De innser at de har en hektisk periode foran seg, men gleder seg stort.
Nå ser de begge frem til et tett samarbeid med eiendomsutvikleren om etableringen av den nye restauranten og ikke minst til å jobbe frem det nye restaurantkonseptet.
Ved innflytting i flunkende nye restaurantlokaler om vel et års tid, får bydelen et etterlengtet tilbud som er svært positivt for den videre utviklingen av Kræmer Brygge og området rundt.
– Kokkekunsten er ikke den vi mestrer aller best i Kræmer Eiendom, men som eiendomsutvikler ønsker vi å bidra med det vi kan for å skape landsdelens beste restaurant, forteller sier adm.dir. Petter Daae med et forventningsfullt smil om munnen.
Nå starter derfor arbeidet med å detaljplanlegge hvordan restauranten skal innredes til det beste for gjestene.
– Vi har en ambisjon om å få på plass gode servicetilbud på Kræmer Brygge som blant annet betyr et bredt tilbud innen mat, restaurant og helse, sier Kræmer-direktøren. – Avtalen med Smak er et viktig skritt i riktig retning, avslutter han.
MER OM NÆRINGSLOKALET KANAL NORD
Cookie | Varighet | Beskrivelse |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-advertisement | 1 year | Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category . |
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
CookieLawInfoConsent | 1 year | Records the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie. |
elementor | never | This cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time. |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Cookie | Varighet | Beskrivelse |
---|---|---|
__cf_bm | 30 minutes | This cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management. |
aka_debug | session | Vimeo sets this cookie which is essential for the website to play video functionality. |
Cookie | Varighet | Beskrivelse |
---|---|---|
vuid | 2 years | Vimeo installs this cookie to collect tracking information by setting a unique ID to embed videos to the website. |